mandag 18. november 2013

Ny rapport om den digitale skolehverdagen


Elever i 4. klasse lærer algebra på iPad. Foto: Tom Dybvik

I disse dager foreligger det en helt fersk rapport fra forsknings- og utviklingsprosjektet New Media Consortium (NMC) som gir en pekepinn om ny teknologi i nær fremtid vil endre skolehverdagen for både elever og lærere. 

Noen av de teknologiene som beskrives i rapporten er allerede i bruk og testet ut ved flere skoler, og allerede til neste år vil Flipped Classroom (Omvendt undervisning), Sosial Media (sosiale medier) og BYOD (Bring Your Own Device) gjøre sitt inntog i skolene.

Hva mer som kommer i løpet av de neste fire til fem årene kan du lese om her…

Jeg vil si at det var mye spennende i denne rapporten, men jeg er jo usikker på hvorvidt dette vil la seg gjennomføre uten at det gjøres et skikkelig løft både når det gjelder lærernes digitale kompetanse og ikke minst på utstyrssiden. Det pekes også i rapporten på at lærernes digitale kompetanse må styrkes, men er virkeligheten slik at lærerne får tilbud om faglig oppdatering og kursing?

Jeg er også skeptisk til hvorvidt BYOD vil la seg realisere. Det er vel ikke slik at alle elever i skolen er eiere av eget nettbrett, smarttelefon eller bærbar pc? Det foreslås i rapporten at skolene tilrettelegger med økonomiske bistand for å skaffe utsyr til alle. Vil dette være noe som skolene med sine trange budsjett vil prioritere?

På IKT-senterets hjemmeside står det å lese at ”den digitale skolen er nær”. ”Ut med papir, inn med nettbrett…”  

Jeg vil så gjerne tro at dette blir en realitet, og ikke bare visjoner i en av mange rapporter om den digitale skolehverdagen.

Kilder:
http://iktsenteret.no/aktuelt/slik-blir-den-nye-digitale-skolehverdagen#.UopS5aWSP5D
http://iktsenteret.no/aktuelt/den-digitale-skolen-er-naer#.UopUE6WSP5A

tirsdag 5. november 2013

Programmering som valgfag?


Programmering er det språket som vi bruker for å få datamaskiner til å utføre handlinger, og en forutsetning for at  datamaskiner kan kommunisere med hverandre. På 1980-tallet kunne man, som Bjørken skriver i boka Nettkidsa, velge grunnleggende programmering som et ”sært” valgfag på ungdomsskolen. I dag har få elever mulighet til å lære programmering i grunnskolen. I dagens skole er IKT-faget innrettet mot formidling. Gjennom å kun fokusere på formidling og kommunikasjon, blir elevene konsumenter og videreformidlere, og ikke skapere av digitale tjenester. Digitalutvalget som skal avdekke hindre for digital verdiskaping ser på denne utviklingen som problematisk. I sin rapport anbefaler de at det må legge stil rette for at barn i stedet for bare å bruke, må lære å skape digitalt innhold og tjenester. Utvalget forslår innføring av programmering som valgfag i ungdomskolen.

For en som gikk ut av skolen før 1980 var programmering av datamaskiner nærmest som  science fiction å regne, og neppe noe som vanlige folk kom til å holde på med. Utviklinga har imidlertid gått veldig fort, og i voksen alder har jeg lært meg litt grunnleggende om HTML og PHP-koding. HTML er på en måte skjelettet som gir websiden struktur. Jeg ikke hatt mye praktisk bruk for denne innsikten for å designe nettsider, men det gir meg et bilda av hvordan web-sider fungerer bak skallet. Det har også vært nyttig å kunne litt HTML-koding for eksempel når jeg skal gjøre endringer i Moodle. Egentlig kunne jeg godt tenkt meg å lære mer om koding, men tiden strekker ikke til. Gjennom litt nettsøk fant jeg frem til et par aktuelle ressurssider for å lære litt om koding. Disse sidene kan kanskje være aktuell for å bruke i skolen. 

Scratch egner seg for de aller yngste

Schratch er lagte med tanke på læring, og egner seg for å lære de aller minste litt om programmering. Med Scratch kan man programmere egne interaktive fortellinger, spill og animasjoner for så å dele dem med andre på nettet. Gjennom programmet lærer barn og unge å være kreativt, tenke systematisk og samarbeide med andre. Dette er viktige ferdigheter i dagens samfunn.

På Codecademy kan man lære koding gratis

En annen ressurs er Codecademy, en side hvor man kan lære seg å kode interaktivt, uten at det koster noe.

Kilder:
NOU 2013: 2 - Hindre for digital verdiskaping
Bjørkeng, Per Kristian - Nettkidsa, 2011, Cappelen Damm



mandag 7. oktober 2013

App of the week

    

Som dere skjønner, er jeg i iPadmodus for tiden. Mener bestemt at iPad eller andre nettbrett kommer til å overta for tradisjonelle datamaskiner i skolen. Dagens blogginnlegg er skrevet i BlogGo, en app som koster kr 14,00 på App Store.

Det er imidlertid ikke dette jeg vil skrive om i dag, men en gratis app som heter Stop Motion Studio. Dette er et program som brukes til å lage animasjonsfilm ved hjelp av iPad, iPod Touch eller iPhone. Programmet er denne ukas app of the week på App Store, og koster i utgangspunktet  ingenting. Man kan også kjøpe en tilleggspakke med blant annet greenscreen funksjon til kr. 28,00. 

Med dette programmet kan man enten filme direkte fra iPadden eller via iPod eller iPhone som remote kamera over nettverket. Dette gir gode muligheter for å lage profesjonelt utseende filmer med flere kameravinkler, for så å klippe filmen i iMovie for iOS. Brukt i skolen kan denne måten å lage film på være en fin måte å introduserer elevene for klassisk filmklipping, slik som for eksempel 180 graders-regelen. Forøvrig mange gode tips om filmteknikk i boka Sammensatte tekster av Lillestøl, Fagerjord, og Hannemyr. Stopmotion er en fin måte å vise at film er sammensatt av en rekke stillbilder.

Filmen kan også publiseres direkte fra appen til YouTube, Facebook, DropBox m.m. Jeg har ikke selv rukket å testet programmet, men har to gutter med interesse og tid til å sysle med slikt. Tenker at de skal få være 'forsøkskaniner' i høstferien, så kan jeg jo komme med en rapport etter hvert.

NB! Appen er kun gratis denne uka.




søndag 29. september 2013

Blogging med iPad

Blogger for iPad logo.
Screenshot som er redigert i Photoshop for iPad. 



Har en hypotese om at iPad kan erstatte bærbar pc i skolen på mange områder. Under arbeidet med bacheloroppgave, om digitale spill i matematikkundevisningen, fikk jeg observere elevene både med pc og nettbrett. Jeg fikk lærernes synspunkter, og så måtte jeg selvfølgelig innhente kunnskap om annen forskning på området. Hovedkonklusjonene fra dette arbeidet var at nettbrettene har et stort potensial som læringsverktøy, og at de langt på vei kan erstatte bærbar pc.

Dette er ett blogginnlegg skrevet på iPad. Innlegget er skrevet i gratisprogrammet Documents. Normalt ville jeg brukt pc, og da gjerne en stasjonær med godt tastatur, men siden dette innlegget handler om bruk av nettbrett i skolen, og om blogging og sammensatt tekster så var det naturlig å bruke iPadden. Dessuten er jeg særdeles lite oppegående på bruk av touchmetoden. Dette med touch og et skikkelig tastatur har vært noe av ankepunktetene ved bruk av nettbrett. 

Det er mange som har synspunkter på dette med bruk av nettbrett i skole, og en av disse er Jan Gamre. På bloggen iPad i skolen, http://jangamre.wordpress.com, deler han tips, erfaringer og synspunkter om bruk av iPad. Bloggen produseres også på iPad, og du finner for eksempel gode tips om skriving på iPad. På siden del og bruk, http://delogbruk.no, finner man også masse gode tips om bruk av nettbrett.

Hva så med mitt første blogginnlegg fra iPad? Først må jeg si at det oppleves både uvant og noe tungvint å bruke iPadden som skriveverktøy, men kjenner at jeg etter forholdsvis kort tid er blitt mer fortrolig med bruken av det virtuelle tastatturet. Så får jeg se hvordan det blir å publisere på blogger, og da gjerne med et bilde. Jeg limer teksten inn i en dedikert bloggerapplikasjon (gratis selvfølgelig). Savner en mulighet til forhåndsvisning i appen, så jeg vet ikke hvordan innlegget vil se ut når det er publisert.

Måtte føye til noe her. Det første forsøket måtte jeg slette. Prøvde først med teksten som var formatert i documents , men det var lite vellykket. Har nå fjernet formatering og prøver på nytt. Blogginnlegget SKAL gjøres på iPadden

Også bildet som jeg lasta opp ble feil, og gikk langt ut i sidepanelet på bloggen min (se screenshotbildet under).

Screenshot fra første publiseringsforsøk
Der måtte jeg kaste inn håndkleet, og gå inn å redigere innlegget på macen :( Billedvisningen ble helt feil, uansett hva jeg gjorde. Konkluderer med at blogger gratisapp ikke er veldig brukervennlig. Må prøve å finne et bedre gratis alternativ. Noen forslag?


torsdag 19. september 2013

Sammensatte tekster i alle fag

Jeg må innrømme at jeg ved studiestart var noe tvilende til at bøkene ”Sammensatte tekster” og ”Norskboka.no”, var særlig relevant for de av oss som ikke har norsk som fordypningsfag. Når jeg nå er godt i gang med å lese begge bøkene må jeg si at det er mye her som kan brukes i de fleste fag. Som Lillestøl, Fagerjord og Giske skriver om i boka ”Sammensatte tekster”, er tavleundervisning også en form for bruk av sammensatt tekst hvor vi bruker visuelle virkemidler for å få frem et poeng.

For en som er over middels interessert i bruk av IKT i skolen er begge disse bøkene opplysende og samtidig underholdende lesning. Jeg har for eksempel ikke tenkt på bilder og film som teksttyper, men når man ser på begrepet sammensatte tekster som et utvidet tekstbegrep gir det jo mening. Sammensatte tekster bruker flere virkemidler enn bare skriftlig tekst for å få frem et budskap. Slik jeg ser det har en sammensatt tekst et større nedslagsfelt enn de ovennevnte teksttypene hver for seg. For en som sliter med lesingen kan et bilde være med å gi mening til teksten. På den måten er jo en sammensatt tekst svært aktuell også i fagene matematikk og naturfag. Her kan problemer og fenomener presenteres  med figurer, modeller og illustrasjoner.

Tidlig i matematikkstudiet hadde vi en oppgave som gikk ut på å bruke film for å vise at summen av vinklene i en trekant er 180 grader. Jeg laget en timelapsvideo (en video hvor tiden går mye raskere enn normalt), som skulle vise dette. Ser jo i ettertid at budskapet ikke kommer så veldig godt frem, men med bedre planlegging, noe bedre opptaksutstyr, og viktigst av alt – kunnskap om sammensatte tekster, kunne muligens dette blitt en bra pedagogisk filmsnutt.

Filmen ble lagt på YouTube, og der lever den fremdeles sitt anonyme liv…





onsdag 18. september 2013

Et godt alternativ til Google reader


Det begynner etter hvert å bli en del LDM-blogger å holde oversikt over, så jeg har bestemt meg for å abonnere på innleggene  gjennom  en RSS leser. 

Leif Harbo har i Norskboka.no beskrevet hvordan dette kan gjøres i Google Reader. Nå er jo imidlertid denne tjenesten lagt ned, og jeg har prøvd å finne en god erstatter. Siden dette er tenkt å skulle brukes i skolen må tjenesten selvsagt være gratis. Et annet kriterium for meg er at den må kunne brukes på iPad og iPhone. 

Prøvde først Nettvibes, som også omtales i boka. Den fant jeg å være rotete, uoversiktlig, og et dårlig alternativ til Google Reader. Dessuten fant jeg ingen måte å integrere tjenesten med mine mobile enheter. Etter et par søk på nettet har jeg endt opp med den nettleserbaserte tjenesten Feedly som finnes til Chrome, Firefox og Safari. Den finnes også som app til IOS og Android.

Innloggingen skjer ved hjelp av informasjon knyttet til Google kontoen til brukeren. 





















Du kan lese mer om Feedly på dinside.no sin omtale av 
RSS lesere her...

søndag 8. september 2013

Facebook som læringsplattform?










I boka ”Smart Læring” beskriver Arne Krokan Facebook som infrastruktur for sosial samhandling. Facebook ble i utgangspunktet utviklet for at amerikanske studenter lettere kunne holde kontakten med hverandre. Som student har jeg selv erfart nytten av å bruke FB for å kommuniserer med mine medstudenter.

Etter hvert som man knytter nye kontakter utvides nettverket. Man har tilgang til meldinger og nyhetsstrømmer fra ett sted. Jeg må innrømme at jeg er ofte innom FB for å sjekke om det er noe nytt i emning. Når det kom opp forslag om endring i timeplanen for de to neste samlingene var det ikke på Fronter, men på Facebook jeg først leste om det. 

Også informasjonsdeling og samarbeid om oppgaver  gjøres enkelt på FB. I forbindelse med gruppeoppgavene sist uke benyttet vi både FB og Droppbox. Det å ha dokumenter i skyen gir en unik mulighet for å jobbe sammen, uavhengig av tid og rom. 

Krokan peker på FB som et supplement til tradisjonell LMS (læringsplattform). Det er vel også slik vi (nett)studenter tenker når vi oppretter forskjellige FB-grupper. Undertegnede m.fl. har erfart Fronter som nokså uoversiktlig og tungvint. Jeg tenker da at FB kunne være en god mal for utforming av en digital læringsplattform